De flesta arbetar heltid – alla har inte lust eller möjlighet att arbeta deltid. Det blir mer pengar i plånboken för individer som arbetar heltid, men också fler timmar på jobbet. Här räknar vi ut hur många timmar en heltidsarbetande arbetar under en månad och per år. Men först måste vi reda ut vad heltidsarbete faktiskt är.
Vad räknas som heltidsarbete?
Arbetsförmedlingens definition av en heltidsanställning är att det normalt handlar om 40 timmar per vecka i arbetstid. Det är inte anställningsformen som är avgörande, utan det handlar alltså om timmarna. Även en timanställning kan därför räknas som heltidsarbete, så länge dina timmar motsvarar heltidsarbete. Landar du över 40 timmar i veckan jobbar du mer än heltid. Så kan till exempel bli fallet om du jobbar extra på helgen.
Arbetstimmar i månaden om du jobbar heltid
Något förenklat innebär heltidsarbete att du jobbar 160 timmar i månaden. Den uträkningen är baserad på att du arbetar 40 arbetstimmar i veckan och att en månad har fyra veckor. I verkligheten kan dock siffran variera, både i form av fler och färre timmar.
Anledningen är naturligtvis att alla månader inte har exakt samma antal arbetsdagar. Det gäller framför allt om du har ett arbete med oregelbundna tider. Men även om du jobbar måndag till fredag på vanliga kontorstider kommer arbetstimmarna att skifta från månad till månad. Allt beror på hur många dagar det är i månaden samt hur många helgdagar det finns.
Arbetstimmar per månad 2024
För ett heltidsjobb med 40 timmar i veckan ser arbetstimmarna per månad ut som nedan år 2024. Observera att det gäller arbete som har ledigt på helger och röda dagar.
- Januari: 176 timmar
- Februari: 168 timmar
- Mars: 168 timmar
- April: 168 timmar
- Maj: 176 timmar
- Juni: 160 timmar
- Juli: 184 timmar
- Augusti: 176 timmar
- September: 168 timmar
- Oktober: 184 timmar
- November: 168 timmar
- December: 152 timmar
Snittet ligger på 169 arbetade timmar i månaden 2024 om du jobbar heltid. Det är två dagar mer jämfört med förra året, men det är skottår. Notera att detta inte tar hänsyn till semesterdagar.
Vi jobbar minst under december. Det beror på att vi har två röda dagar som infaller under årets sista månad:
- Juldagen
- Annandag jul
I juli och oktober å andra sidan jobbar vi som mest. De två månaderna innehåller 31 dagar och inga röda dagar infaller då.
Arbetstimmar per år om du jobbar heltid
Räknat utifrån en normal arbetsvecka, fem dagar i veckan och åtta timmar per dag, jobbar du 260 dagar om året. Det motsvarar 2 080 timmar på ett år. Precis som med månaderna kan dock antalet timmar variera från år till år om till exempel röda dagar som juldagen eller nationaldagen råkar infalla på en söndag. År 2024 arbetar du 2 032 timmar om du jobbar heltid, men det tar inte hänsyn till semester.
Vad räknas som röda dagar?
Förutom lördagar och söndagar finns det ytterligare flera dagar som räknas som röda dagar och kan infalla mitt i veckan. Dessa datum räknas i så fall bort från den sammanlagda arbetstiden.
- Nyårsdagen
- Trettondagen
- Långfredagen
- Annandag påsk
- Första maj
- Kristi himmelsfärds dag
- Pingstdagen
- Sveriges nationaldag
- Juldagen
- Annandag jul
Notera att till exempel julafton och midsommarafton inte är röda dagar, men räknas som allmän helgdag. Du har därför rätt till semesterförmåner dessa dagar enligt semesterlagen.