Folkmord är ett juridiskt begrepp

Redaktör

Under en intervju idag kallade Thomas Eneroth, din partikollega, situationen i Gaza för ett folkmord. Anser du också att det pågår ett folkmord i Gaza?

Svar: Det som pågår i Gaza är fruktansvärt, och Israels krigföring har passerat alla gränser. Det jag önskar nu är att vi har en regering som talar med en tydligare och högre röst och står upp för internationell rätt. Jag förväntar mig att den nya utrikesministern gör detsamma.

Begreppet folkmord är dock ett juridiskt begrepp, och det är upp till en domstol att avgöra om ett folkmord har ägt rum. Samtidigt har internationella domstolar varit tydliga med att Israel måste undvika att något sådant sker, och här behöver Sveriges regering höja sin röst.

Fråga: Så om jag förstår dig rätt är du inte beredd att kalla det för ett folkmord idag?

Svar: Folkmord är som sagt ett juridiskt begrepp som behöver fastställas av en domstol. Det är däremot klart att Israels krigföring har passerat alla tänkbara gränser, och det som nu sker är en skamfläck i historien.

Fråga: Vad tänker du om att Thomas Eneroth, en högt uppsatt socialdemokrat, kallar det för ett folkmord idag?

Svar: Det är naturligtvis en skillnad. Som statsministerkandidat måste jag alltid vara redo att träda in som Sveriges statsminister och måste därför hålla mig till internationell rätt. Det innebär att jag behöver uttrycka mig försiktigare än andra inom mitt parti.

Dela denna artikel
Lämna en kommentar