Före detta C-politikern Shiyar Ali frikänd från näringspenningtvätt

Redaktör

Ekobrottsmyndigheten, EBM, har stött på ett betydande nederlag.

Rätten frikänner Shiyar Ali, 60, anklagad för grov näringspenningtvätt.

Han har tidigare varit C-politiker och är representant i Sverige för det kurdiska självstyret PYD i norra Syrien.

Den frikännande domen innebär också att ett beslag av pengar, som uppgår till tre miljoner svenska kronor, upphävs.

– Min klient skulle aldrig ha blivit åtalad, uttalar försvarare Mikael Westerlund.

De konfiskerade pengarna – 330 000 euro – ska återlämnas till Kurdiska röda solen, tidigare känd som Kurdiska röda halvmånen, i Tyskland.

Historiens ursprung är hösten 2017 när den kurdiska organisationen insamlade medel för biståndsverksamhet i nordöstra Syrien. Detta område var under kontroll av Syrian Democratic Forces, SDF, med Shiyar Ali som nordisk representant, lokalpolitiker för Centerpartiet i Sandviken och en välkänd figur.

Eftersom det saknades vanliga banköverföringsmetoder för pengar, anlitade den kurdiska organisationen Shiyar Ali för att säkert leverera pengarna till mottagarna i Syrien.

Pengarna, som samlats in i eurosedlar, var noggrant förpackade.

När Shiyar Ali anlände till Sverige med pengarna och placerade de väl förpackade sedelbuntarna i ett kassaskåp i en lokal i Tyresö, gjorde polisen en räd. Sedlarna beslagtogs och Shiyar Ali åtalades senare för grov näringspenningtvätt.

Pengarna överlämnades till honom i en rosa plastpåse på kontoret för Kurdiska röda halvmånen i Troisdorf, beläget mellan Köln och Bonn, den 27 oktober 2017.

Hösten 2017 motsvarade summan ungefär 3,2 miljoner svenska kronor

– Det handlade om stödmedel och jag som representant strävade efter att säkerställa att pengarna nådde fram. Det var Kurdiska röda halvmånen i Europa som insamlade medlen för organisationen i nordöstra Syrien. Polisen beslagtog dock pengarna, och jag åtalades för näringspenningtvätt, har han förklarat.

Ambassadören vittnade

Shiyar Ali tog en paus från politiken efter polisens tillslag.

– Jag är självklart oskyldig. Jag har offrat allt, men jag ångrar ingenting, uttalade Shiyar Ali i samband med åtalet.

Under rättegången kallade försvaret till flera vittnen, inklusive ambassadör Per Örnéus. Vid den tiden var han Sveriges särskilda sändebud till Syrienkonflikten, och han vittnade som expert om förhållandena i norra Syrien.

– Vi presenterade även flera skriftliga rapporter från internationella organisationer, bland annat från Jimmy Carter Center, som belyste de omfattande svårigheter som internationella biståndsorganisationer stötte på under denna period, säger försvarsadvokat Mikael Westerlund.

Försvaret: Den frikännande domen var förväntad

Tingsrätten bedömer i sin dom att det inte finns några bevis som visar att Shiyar Ali begått något brott.

Försvararen är inte förvånad över att hans klient frikänns.

– Med tanke på bevisläget i tingsrätten och den omfattande bevisning som vi från försvaret presenterade var denna dom förväntad, menar Mikael Westerlund och tillägger att hans klient aldrig borde ha åtalats.

Kammaråklagare Anders Gustafsson hade yrkat på att pengarna skulle kvarhållas även vid en friande dom. Men Nacka tingsrätt upphäver beslaget och återlämnar pengarna till Kurdiska röda solen, tidigare Kurdiska röda halvmånen.

Dela denna artikel
Lämna en kommentar