Botemedlet mot trötta ben och svullna fötter

Otto Aleski

Har du någonsin lidit av ödem i fötterna och utmattade ben? Har du märkt att din energi inte räcker till som förut? Då är du inte den enda. De flesta har erfarenhet av ödem i fötterna och utmattade ben, men många åtgärdar inte eller förhindrar dessa tecken.

Det snabba botemedlet för mer alerta ben kallas för kompressionsstrumpor.

Mabs kompressionsstrumpor, tillverkade i Italien, är en kliniskt validerad och välunderbyggd metod för att förbättra blodflödet i trötta ben och ödematösa fötter, och kan användas för att både förebygga och lindra dessa symptom.

Trots dessa positiva attribut visar en studie att upp till 70% för närvarande inte använder kompressionsstrumpor. Dock rapporterar 96% procent av de som använder dem en omedelbar effekt.

– Tidigare var det oftast äldre som bar dessa strumpor. Nu har de nästan blivit ett modeelement. Även idrottare bär dem eftersom de är så bekväma under intensiva träningspass, förklarar distriktssköterskan Monica Odell.

Passar för olika användningsområden

Kompressionsstrumpor, i dagligt tal kända som stödstrumpor, är en validerad metod för att motverka åderbråck och blodproppar. De är särskilt fördelaktiga för gravida, långflygande resenärer samt yrkesverksamma vars ben och fötter tenderar att svullna efter långa arbetspass.

Måste läsa: Hur kan du gå ner i vikt på ett effektivt och hälsosamt sätt utan mediciner?

–För någon som önskar snabb återhämtning i benen och fötterna efter en aktiv och lång arbetsdag är kompressionsstrumpor klass I det idealiska förstahandsvalet, påpekar Monica Odell.

Arbetar du långa pass? Då kan du lindra trötthet och svullnad i benen med hjälp av kompressionsstrumpor.

Bekväma att bära under träningspassen

I sitt yrke som distriktssköterska träffar Monica Odell många som lider av benproblem.

Detta kan exempelvis vara bensår eller lymfödem. Flera av dessa patienter råds att använda medicinskt klassificerade kompressionsstrumpor för att mildra sina symtom.

Dock används kompressionsstrumpor idag av många olika skäl, även av individer utan medicinska tillstånd.

“För den som söker snabb återhämtning i ben och fötter efter en aktiv och lång arbetsdag, är kompressionsstrumpor av klass I det ideala förstavalet”

Otto A.

– Många använder kompressionsstrumpor under träningen. Jag utövar själv crosswalking, och då kan mina fötter svullna upp, vilket ger en känsla av att skorna är på väg att spricka på grund av vätskeansamling under aktiviteten.

Även män drar nytta av kompressionsstrumpor.

De reser ju lika ofta som kvinnor och upplever då en tyngd i benen och fötterna.

Monica Odell

Minskar svullnad i fötter under graviditet

Under graviditeten ansamlas ökat blod och vätska i ben och fötter, vilket orsakar svullnad. Vanligtvis avtar denna svullnad efter barnets födelse, men det kan vara behagligt att bära kompressionsstrumpor under graviditeten för att reducera svullnaden och ge mer livfulla fötter.

Strumporna kan även bidra till att förebygga åderbråck, vilket är relativt vanligt bland gravida.

– Sedan måste man komma ihåg att vi alla reagerar olika. Vissa bär kompressionsstrumpor men utvecklar ändå åderbråck, säger Monica Odell.

Så väljer du rätt kompressionsstrumpa från Mabs

Mabs erbjuder kompressionsstrumpor i en mängd olika stilar, kvaliteter och färger. Dessa strumpor är av klass I och finns tillgängliga på apotek. De används för att både förebygga och behandla milda åderbråck samt svullnad i ben och fötter.

När du ska välja strumpor bör du först och främst utgå från anklets mått, följt av vadmåttet och till sist skostorleken.

– Använd ett måttband på morgonen innan vätska har hunnit ansamlas i ben och fötter. Mät ankeln där den är som smalast för att få ett så exakt mått som möjligt. När du väl har funnit den strumpa som passar, kan det kännas något ovanligt till en början. Men ha tålamod några dagar.

Du kommer märka att trycket minskar gradvis över tid, säger Monica Odell.

Följ dessa råd för att välja korrekt storlek:

• Mät med måttband för att få exakta mått.

• Ta mått tidigt på morgonen innan dina ben och fötter börjar svälla.

• Basera ditt val på dessa tre mått:

1) omkretsen vid ankeln på dess smalaste punkt

2) omkretsen vid vaden på dess bredaste punkt

3) din skostorlek

• Använd måttabellerna som finns på förpackningen för att avgöra vilken storlek du bör ha.

• Om du inte finner en strumpa som exakt matchar dina mått, prioritera ankel- och vadmått. Korrekta mått säkerställer rätt storlek, rätt kompression och önskad effekt!

Så sätter du på dig strumporna – steg för steg

1. Kontrollera att strumpan är ut- och invänd korrekt och för in handen tills du når hälen.

2. Vänd strumpan ut- och in till hälen.

3. Dra ut skaftet och trä strumpan över foten.

4. Vrid tillbaka skaftet och dra det upp längs med vaden. Stanna cirka 2,5 cm under knävecket.

5. Kontrollera att det inte finns några veck.

Dela denna artikel
Lämna en kommentar