Hur öppnar man en kokosnöt

Redaktör

Att öppna en kokosnöt kan verka som en utmaning, men med rätt teknik och verktyg blir processen både enkel och rolig. Här är en steg-för-steg guide till hur du öppnar en kokosnöt, komplett med rekommendationer på de instrument som kan underlätta arbetet.

Hur öppnar man en kokosnöt

Du Behöver

 • En skarp kniv eller en kraftig skruvmejsel
 • En hammare
 • En skål eller behållare för att samla upp kokosvattnet
 • En kökshandduk eller skyddshandskar för extra grepp och skydd

Steg 1: Töm Kokosvattnet

 1. Identifiera Kokosnötens ‘Ögon’: På ena sidan av kokosnöten hittar du tre mörka punkter, som ser ut som ögon.
 2. Genomborra Ett Öga: Använd den spetsiga delen av kniven eller skruvmejseln för att försiktigt genomborra ett av ögonen. Du kanske behöver använda lite kraft. Välj det öga som verkar mjukast.
 3. Töm Ut Vattnet: Håll kokosnöten över skålen eller behållaren och låt kokosvattnet rinna ut. Skaka lite på nöten om det behövs för att få ut allt vatten.

Steg 2: Öppna Kokosnöten

 1. Förberedelser: Lägg kokosnöten i kökshandduken eller ta på dig skyddshandskarna. Detta ger dig bättre grepp och skyddar dina händer.
 2. Hitta Kokosnötens ‘Linje’: En kokosnöt har ofta en naturlig linje som går runt dess mitt. Detta är den svagaste punkten där nöten lättast kan delas.
 3. Slå På Kokosnöten: Håll kokosnöten i en hand och använd hammaren för att slå runt hela kokosnötens mittlinje. Fortsätt att rotera nöten och slå tills du hör en sprickbildning. Det kan krävas några slag beroende på kokosnötens tjocklek.
 4. Dela Nöten: När du ser en spricka, fortsätt att försiktigt slå längs med den tills kokosnöten delar sig i två halvor.

Steg 3: Ta Ut Kokosköttet

 1. Separera Köttet från Skalen: Använd en kniv för att försiktigt lossa kokosköttet från skalet. Du kan även använda en smörkniv eller en liknande icke-skarp kniv för att minska risken för olyckor.
 2. Skär Ut Köttet: När köttet är lossnat från skalet, använd kniven för att skära det i mindre bitar eller hur du föredrar det för vidare användning.

Tips

 • Säkerhet Först: Se till att du har en stabil yta att arbeta på och att du använder skyddsutrustning för att undvika olyckor.
 • Kvalitet på Kokosnöten: En färsk kokosnöt ska kännas tung för sin storlek och du bör kunna höra kokosvattnet skvalpa inuti när du skakar den.
 • Användning av Kokosvatten och Kött: Kokosvattnet kan drickas direkt eller användas i smoothies. Kokosköttet kan ätas som det är, rivas ner för bakverk eller användas i matlagning.

Öppna en kokosnöt kräver lite tålamod och praktik, men resultatet är väl värt ansträngningen. Lycka till!

Dela denna artikel
Lämna en kommentar