Hur vet man att ägg är dåliga

Redaktör

Att avgöra om ett ägg är färskt eller dåligt är viktigt både för matlagningens kvalitet och för att undvika matförgiftning. Här är en guide med faktiska uppgifter och siffror som du kan dela med dina vänner om hur man kontrollerar äggens färskhet.

Flyttestet

Ett enkelt sätt att testa ett äggs färskhet är att använda vattentestet:

Fyll en skål med vatten: Fyll en djup skål med tillräckligt mycket kallt vatten för att täcka ägget.

Lägg försiktigt i ägget: Placera ägget i vattnet.

Observera resultatet:

  • Sjunker och ligger platt på botten: Ägget är färskt. Ett färskt ägg har en liten luftficka, vilket gör att det sjunker.
  • Står upp men är på botten: Ägget är fortfarande ätbart men bör användas snart eller endast i kokta rätter.
  • Flyter på ytan: Ägget är dåligt och bör inte konsumeras. När äggen åldras, ökar luftfickan inuti dem eftersom vätskan avdunstar genom porerna i skalet, vilket får ägget att flyta.

Lukttestet

Ett annat säkert sätt att kontrollera om ett ägg är dåligt är att lukta på det:

Knäck ägget: Öppna ägget på en ren tallrik.

Dofta: Färska ägg har en mild lukt eller ingen lukt alls. Om ägget har en obehaglig, svavelliknande lukt är det dåligt och bör inte konsumeras.

Visuell inspektion

Vid knäckning av ägget bör du också göra en visuell inspektion:

Gulan och vitan: En färsk äggula är rund och bula utåt, medan äggvitan är tjock och stannar nära gulan. Om gulan är platt och vitan sprider sig mycket, är ägget äldre, även om det fortfarande kan vara ätbart.

Färg: Notera att färgen på gulan eller vitan inte nödvändigtvis indikerar om ägget är dåligt, men ovanliga färger som rosa, gröna eller grå nyanser kan tyda på bakterietillväxt eller förorening.

Förvaringstips

För att förlänga hållbarheten på dina ägg, följ dessa tips:

  • Förvara i kylskåp: Ägg håller längre i kylskåpet, där de bör förvaras vid en temperatur under 7°C.
  • Använd äggfacket: Förvara äggen i det ursprungliga kartongen eller i kylskåpets äggfack för att minska exponeringen för luft och lukter.
  • Hållbarhet: Färska ägg kan hålla sig i ungefär 3-5 veckor från inköpsdatumet om de förvaras korrekt.

Genom att följa dessa steg kan du enkelt avgöra om dina ägg är färska och säkra att äta. Dela gärna denna guide med dina vänner för att hjälpa dem att undvika matförgiftning och säkerställa att de alltid använder färska ägg i sin matlagning.

Dela denna artikel
Lämna en kommentar