Nytt bevismaterial mot modern och fadern i ättiksmålet

Redaktör

Nya bilder och en ny video – från tjejens sovrum.

Ättiksmålet kommer nu att tas upp i hovrätten.

– Jag hade först planerat att föra hela domstolen till platsen för syn, men jag ändrade mig, förklarar åklagare Ingegerd Jigin.

Föräldrarna från Eslöv återvänder till rättssalen. Deras ärende ska nu behandlas i hovrätten.

De ankommer separat från häktet, modern iklädd svart och fadern i vitt. När de tar plats kastar de blickar mot varandra, efter att ha varit separerade i mer än ett år.

Likt tidigare sitter de tysta i rättssalen och blickar nedåt. Vid ett tillfälle lutar sig fadern mot sin advokat och viskar något, men annars förblir de stilla.

Båda föräldrarna dömdes i mars 2024 till åtta års fängelse var. Deras nu åttaåriga dotter blev förgiftad med ättika på julafton 2022, ett fall som väckt stor uppmärksamhet. Föräldrarna blev dömda för flera av de brott som åklagaren hade lagt fram, inklusive händelsen med ättikan.

Men tingsrätten frikände dem även på vissa punkter.

När flickan anlände till akutmottagningen på julafton 2022 hade hon en kroppstemperatur på 33,9 grader, förgiftad av ättika. Enligt åklagare Ingegerd Jigin rör det sig om särskilt grov misshandel, men den delen avvisades helt av tingsrätten. Detsamma gäller för inlåsningen av flickan i familjens tidigare hem och skadorna på hennes underliv.

Åklagaren vill nu att dessa punkter ska prövas på nytt.

Pappan önskar presentera sina bilder

På fredag inleddes rättegången i hovrätten.

Föräldrarna strävar efter att bli frikända från alla anklagelser. Om de döms, önskar de mildare fängelsestraff och minskade skadeståndsbelopp.

Åtalet har delvis omarbetats sedan det var i tingsrätten. Vissa punkter har kombinerats och vissa misstankar har rensats bort.

Hovrättsdomarna kommer dessutom att presenteras för nya bevis som inte fanns tillgängliga under tingsrättens process.

Både åklagaren och försvaret har arbetat med fallet fram till slutet.

Så sent som på torsdagen försökte pappans advokat skicka in en bild, men överföringen misslyckades. Därför har han bilden på ett USB-minne, berättar han för domaren.

– Det är de bilderna som min klient tog på sjukhuset. Det har gjorts många påståenden om vad han försökte fotografera. Vi kommer att presentera dem för att visa vad han faktiskt fotograferade, förklarar.

Åklagaren ska visa en ny bild, ett kollage som modern skapat av alla hennes barn – förutom ett. Flickan som förgiftades med ättika är inte med. Modern benämner bilden som “Familjen”.

En video från en ny brottsplatsundersökning i flickans rum i den tidigare bostaden kommer att visas i rätten. Åklagare Ingegerd Jigin berättar att hon övervägde att bjuda in alla domare i hovrätten till en syn på plats, för att de själva skulle besöka huset. Istället kommer de att få se en film där teknikerna går in i flickans rum.

– Tingsrätten ansåg att det var logiskt och rimligt att spika igen fönstret. Jag ska visa att den enda anledningen att spika igen just det här fönstret är för att förhindra att hon tar sig ut, eller för att stoppa henne från att ropa på hjälp.

Dela denna artikel
Lämna en kommentar