Greta Thunberg får nu en ny plattform för sin politik

Redaktör

Tack så mycket, tingsrätten.

Greta Thunberg har nu en ny plattform för sin klimatpolitik.

En sak är säker: Hon kommer att använda den till fullo.

Miljöaktivisten Greta Thunberg är åtalad återigen. Den här gången för att ha blockerat riksdagen.

Jag anser att Greta Thunberg är ärlig i sitt engagemang för klimatet. Hon är 21 år och känner panik inför framtiden. Människor i Sydeuropa känner samma oro som hon; där kan det vara apokalyptiskt varmt vissa dagar, och för att förstå det behövs inga diagram eller staplar. Temperaturen har märkbart ökat inom det senaste halva mannaminnet. Endast en turist skulle smörja in sig med solkräm med SPF 50 och låtsas som om det regnar.

Kort och gott: Klimatsituationen är allvarlig.

Men innebär det att någon har rätt att peka ut fossil- och bilindustrin som huvudskurkar och sabotera deras verksamhet när och var som helst efter eget behag?

Svaret från svenska staten är NEJ, och det är ett bestämt nej.

Nyligen observerade jag hur svensk polis förhandlade med Palestinaaktivister utanför SVT-huset i Malmö. Där rådde en svensk förståelse, nästan till den grad att polispatrullen nästan bjöd på kaffe. SVT-anställda hade svårt att komma till arbetet, medan yttre befälet smidigt småpratade med demonstranternas talesperson.

– Vi har precis anlänt, vi behöver förstå vad de vill, förklarade polisbefälet långsamt när jag ställde frågor.

Men när Greta och hennes vänner stoppar bränslebilar gäller det en varning först. Sedan vidtas åtgärder.

– Greta Thunberg har fått en uppmaning att flytta på sig, har förstått den, inte följt den, summerade domaren Johan Kvart i Malmö 2023 och dömde den kända aktivisten till böter.

Hårda tag.

Aktivisterna tar emot med tacksamhet. Tingsrätten utgör en perfekt scen för att visa de maktlösas ungas kamp mot staten och kapitalet.

Greta Thunbergs taktik är att beskriva blockaderna som nödrätt. Hon anser att klimatkrisen kan liknas vid en inbrottstjuv som attackerar dig, och att du har rätt att försvara dig.

Juridiskt sett är argumentet inte hållbart

Politiskt är det dock utmärkt.

Greta Thunberg utnyttjar maximalt förhandlingen i rätten. Hon agerar som sin egen advokat och använder tillfället att ställa frågor till polisvittnet om hans syn på miljöfrågor. Hennes argumentation fokuserar till 1 procent på brottet som tingsrätten ska bedöma och till 99 procent på den globala uppvärmningen.

Till slut förlorar domaren tålamodet och tillrättavisar henne ganska skarpt.

– Du måste följa vad jag säger, annars blir det böter. Det här är inte något trevligt demokratiskt möte, det är en rättssal.

Men vid det laget har hon redan haft flera intensiva minuter med sina fans och medierna – på en starkt symbolisk plats. Sedan dess har hon blivit arresterad både i London och i Haag (två gånger).

Domstolsverket i Sverige behöver göra besparingar och har trots protester slutat tillhandahålla advokater för brottsoffer i hovrätten.

Nu har Greta Thunberg dock blockerat Sveriges riksdag och blivit åtalad vid Stockholms tingsrätt för två fall av olydnad mot ordningsmakten.

Snart kommer domstolen därmed att behöva använda tid och resurser för att lyssna på Greta Thunberg och hennes medaktivister när de upprepar fakta om utfasningen av fossila bränslen och minskning av utsläpp. Smart drag!

Dela denna artikel
Lämna en kommentar