Stockholm Jazz Festival 2024

Otto Aleski

Stockholm Jazz Festival är mer än bara en musikfest; det är en institution inom svenskt musikliv. Sedan starten 1980 har festivalen blivit en av de största och mest värderade jazzhändelserna i Sverige. Varje höst samlas jazzentusiaster från hela världen i Stockholm för att njuta av en bred repertoar – från klassiska toner till experimentell jazz. Oavsett om du är en inbiten jazzkännare eller bara nyfiken på genren, erbjuder Stockholm Jazz Festival en mångfald av framträdanden som speglar jazzens rika kultur och historia.

Stockholm Jazz Festival 2024

Historik och Bakgrund

Stockholm Jazz Festival har en riktigt spännande historia som började 1980. Det som började som en mindre sammankomst har vuxit till att bli en av de mest kända jazzfestivalerna i Sverige och lockar numera en internationell publik. Från sina tidiga år har festivalen utvecklats till en mångdagars händelse som hålls i några av Stockholms mest kända scener och konsertlokaler.

Måste läsa: Vad händer i Sverige 2024?

Från den första festivalen som delvis sändes på svensk TV, till de stora namnen som har uppträtt genom åren, har festivalen blivit en betydelsefull del av Stockholms kulturliv. Dess övergång till att hållas inomhus på olika välkända platser i staden från 2012, och dess expansion till en 10-dagars festival 2014, markerar dess anpassning och tillväxt i takt med tiden.

Med ett stadigt fotfäste som en betydande kulturell händelse, fortsätter Stockholm Jazz Festival att vara en kärlekssaga för jazzentusiaster, både lokalt och internationellt.

Festivalens Format och Upplägg

Stockholm Jazz Festival 2024 sträcker sig över tio dagar, från den 11 till den 20 oktober, och lovar en rik musikalisk upplevelse på några av Stockholms mest älskade scener. Festivalen använder en blandning av platser som passar allt från intima till storskaliga upplevelser. Du kan njuta av jazz i allt från mysiga klubbar där du är nära artisterna till stora konsertsalar som ger en mer formell känsla.

Bland de utvalda scenerna hittar vi klassiska lokaler som Fasching, som är känt för sitt engagemang i jazzscenen, samt större scener som Konserthuset och Kulturhuset Stadsteatern, vilka båda erbjuder rymd och en imponerande bakgrund för större uppträdanden. Varje plats är noga utvald för att komplettera och förstärka den musikaliska upplevelsen, vilket gör festivalen till en mångfacetterad firande av jazz.

Artister och Framträdanden

Här är några upplysningar om artisterna och framträdandena vid Stockholm Jazz Festival 2024, presenterade i punktform:

Noterbara Artister 2024:

 • Bill Frisell: Amerikansk gitarrist känd för sin genreöverskridande stil som blandar jazz med andra musikformer.
 • Sona Jobarteh: Den första kvinnliga spelaren av kora, ett traditionellt västafrikanskt stränginstrument, från Gambia, känd för att blanda traditionell musik med moderna influenser.
 • GoGo Penguin: En brittisk trio som är kända för sin energiska blandning av jazz, electronica och ambient musik.

Festivalens Dragningskraft:

 • Festivalen lockar en blandning av svenska och internationella jazzstjärnor, vilket skapar en mångsidig lineup.
 • Denna variation av artister bidrar till festivalens rykte som en plattform för både etablerade jazzmusiker och nya talanger inom genren.

Biljetter och Tillgänglighet

Biljetter till Stockholm Jazz Festival 2024 är tillgängliga för de olika scenerna som används under festivalen, och du kan hitta länkar och mer information om biljettköp på festivalens officiella hemsida.

Festivalen äger rum från den 11 till den 20 oktober 2024, och du kan välja mellan att köpa biljetter till specifika konserter eller utforska olika paketerbjudanden som kan vara tillgängliga, beroende på artist och plats.

Prisnivåerna varierar beroende på evenemanget och platsen, och det är viktigt att kontrollera detta i god tid för att planera ditt festivalbesök effektivt. Det finns inga särskilda festivalpass som täcker alla evenemang, så varje konsert eller framträdande kräver ett separat inköp av biljett.

Besökarinformation

Här är några praktiska upplysningar för besökare till Stockholm Jazz Festival 2024:

När du planerar ditt besök vid Stockholm Jazz Festival är det viktigt att känna till de olika alternativen för transport, mat och dryck, samt boende. Festivalen äger rum på flera platser i Stockholm, vilket ger goda förbindelser med både lokaltrafik och andra transportmedel.

Transportalternativ:

 • Kollektivtrafik: Stockholm har ett omfattande nätverk av bussar, tunnelbanor och tåg som gör det enkelt att navigera till och från festivalens olika platser.
 • Cykel: Stockholm är en cykelvänlig stad med många dedikerade cykelbanor.
 • Bil: Det finns parkeringsmöjligheter, men de kan vara begränsade beroende på plats.

Mat och Dryck:

 • Festivalområdena kommer att ha ett utbud av matstånd som erbjuder allt från snabba snacks till fullständiga måltider, inklusive alternativ för vegetariska och veganska besökare.
 • Det kommer också att finnas flera barer som serverar både alkoholhaltiga och alkoholfria drycker.

Boende:

 • För de som reser från andra städer eller länder finns ett brett utbud av hotell, vandrarhem och Airbnb-alternativ i olika prisklasser. Det är rekommenderat att boka i god tid.
Dela denna artikel
Lämna en kommentar