Höj gränsen för a-kassan

Redaktör

Vänsterpartiet föreslår att förbättra a-kassan.

De vill höja taket och avskaffa avtrappningen av ersättningen.

– Vi måste skapa trygghet för de som förlorar sina jobb, säger V:s partiledare Nooshi Dadgostar under en pressträff.

På första maj avslöjar Vänsterpartiet åtta åtgärder för att förstärka arbetslöshetsförsäkringen. Förutom att höja taket föreslår Vänsterpartiet att minska arbetskravet från sex till fyra månader samt att reducera tiden man måste vara medlem i a-kassan.

Detta utspel är att betrakta som en reaktion på regeringens nya lagförslag om arbetslöshetsförsäkring, där ersättningen gradvis ska minskas för att stärka motivationen att söka arbete.

Men Vänsterpartiet menar att det är en betydande försämring.

– Regeringen har lagt fram ett förslag om en kraftigt försämrad arbetslöshetsförsäkring, uttalar Nooshi Dadgostar under en pressträff i Göteborg.

– Det är nedskärningar som påverkar nästan alla Sveriges löntagare, men de allra svåraste nedskärningarna drabbar de hushåll som kämpar mest samt de löntagare som har de minsta inkomsterna, förklarar Dadgostar.

Hon varnar för ”ett betydande nedåttryck” på de svenska lönerna.

– Om en vanlig LO-arbetare skulle uppleva en inkomstminskning på 10 000 kr per månad vid arbetslöshet, kommer den personen att tvingas acceptera jobb med lägre löner.

Vänsterpartiets initiativ för en förbättrad a-kassa planeras att inkluderas i höstbudgeten.

Måste läsa: Hot riktat mot kommunhuset

Senare idag deltar Nooshi Dadgostar i Vänsterpartiets förstamajtåg i Göteborg och kommer därefter att hålla ett anförande på Gustav Adolfs torg.

Måste läsa: Hur mycket skatt betalar man

Dela denna artikel
Lämna en kommentar