Hur man hittar och använder kantareller

Redaktör

Under en tidig morgonpromenad i de svenska skogarna kan man ofta stöta på naturens egna skatter, och bland de mest värdefulla är kantarellerna – skogens guld. Dessa små gula juveler har länge varit en favorit bland svampplockare, och deras förmåga att förvandla en enkel måltid till en kulinarisk upplevelse är välkänd över hela Sverige. Denna artikel kommer att ta dig igenom allt från hur och var du hittar dessa eftertraktade svampar, till de bästa metoderna för att förbereda och förvara dem. Vi kommer även att dyka djupt in i deras näringsinnehåll och ge dig inspirerande recept som visar hur mångsidiga dessa svampar verkligen kan vara. Så ta din korg och svampkniv i hand, och låt oss ge oss ut i det gröna för att upptäcka mer om dessa fantastiska skogsinvånare.

Var växer kantareller?

I Sverige kan du hitta kantareller i olika naturliga miljöer, beroende på region och typ av skog. Här är några specifika platser och typer av områden där du kan börja leta:

 • Blandskogar: En mix av löv- och barrträd skapar en idealisk miljö.
 • Lövskogar: Särskilt de med gamla ekar och bokträd.
 • Nära blåbärs- och lingonris: Dessa buskar indikerar ofta syrare jordmåner som är gynnsamma för kantareller.
 • Fuktiga områden: Kantareller trivs i fuktig jord, speciellt efter regn.

Hur hittar man en bra plats för kantareller?

För att hitta kantareller i Sverige kan du utforska flera kända skogsområden där dessa populära svampar ofta växer. Här är några av de bästa platserna och regionerna där du kan leta:

 1. Skåne och Blekinge erbjuder rika skogsmiljöer där kantareller är vanliga.
 2. Öland och Gotland är också kända för sina förekomster av kantareller, speciellt i de mossiga och skuggiga delarna av deras skogar.
 3. I Halland, Småland, och Västergötland hittar man ofta kantareller i blandade skogsområden.
 4. För de som är nära Stockholm finns också gott om möjligheter i de omgivande skogarna.
 5. Norrbotten och andra norra regioner erbjuder unika möjligheter tack vare de stora orörda skogsområdena där kantareller kan trivas.

Kantareller föredrar fuktiga, mossiga områden nära träd som gran och björk, och de växer ofta i ringar eller grupper. Efter regniga perioder, särskilt under sen sommar och tidig höst, är optimala tider att ge sig ut.

Användning av appar som Hitta Skog kan också hjälpa till att lokalisera bra svampställen genom att identifiera skogsområden med hög potential för svampväxt.

Skördesäsong och näringsinnehåll

Skördesäsong för kantareller

Kantarellsäsongen i Sverige börjar oftast i juli och sträcker sig till slutet av oktober, med högsäsong under augusti och september. Denna period kan variera något beroende på väderförhållanden; en våt och relativt varm sommar tenderar att gynna svampens tillväxt. Att hålla koll på lokalt väder kan ge ytterligare ledtrådar om när det är bäst att ge sig ut och leta efter kantareller.

Näringsvärde och hälsobenefiter med kantareller

Kantareller är inte bara uppskattade för sin smak, utan även för sitt näringsinnehåll. De är en god källa till vitaminer som D och B, samt mineraler som selen och koppar. Dessutom innehåller kantareller antioxidanter som hjälper till att bekämpa fria radikaler, vilket kan bidra till att minska risken för kroniska sjukdomar. Kantareller är också låga i kalorier men rika på fiber, vilket gör dem till ett utmärkt val för den som vill äta både nyttigt och gott.

Hur rengör och förbereder man kantareller?

Steg-för-steg guide för rengöring av kantareller:

 1. Visuell inspektion: Börja med att noga inspektera varje kantarell och ta bort synliga skräp som löv och kvistar.
 2. Avlägsna jord: Använd en mjuk pensel eller en fuktig trasa för att varsamt rengöra kantarellerna. Undvik att blötlägga dem eftersom de absorberar vatten lätt och kan bli vattniga.
 3. Skär bort basen: Klipp bort den nedersta delen av stammen där smuts samlas lätt.
 4. Kontrollera igen: Gå igenom svamparna en andra gång för att säkerställa att all smuts och eventuella skadade delar är borttagna.

Förslag på förberedelser innan matlagning:

 1. Skär i önskad storlek: Kantareller kan skäras i bitar om de är mycket stora, men de är ofta godast när de tillagas hela eller halverade beroende på storlek.
 2. Förblöta: Om kantarellerna verkar vara mycket smutsiga kan de snabbt doppas i kallt vatten och sedan omedelbart torkas. Använd denna metod sparsamt eftersom svampar kan förlora en del av sin smak och textur.
 3. Låt torka: Efter eventuell sköljning, låt kantarellerna lufttorka på en ren kökshandduk eller hushållspapper innan de tillagas.
 4. Förväll om nödvändigt: För längre förvaring kan kantarellerna förvällas i några minuter i kokande vatten och sedan kylas ner snabbt innan de fryses in.

Måste läsa: Hur man gör torkade blommor som dekoration

Genom att följa dessa steg ser du till att kantarellerna är rena och redo att användas i dina recept, vilket förhöjer både smaken och matupplevelsen.

Förvaring av kantareller

När du har plockat och rengjort dina kantareller är det viktigt att förvara dem korrekt för att maximera hållbarheten och bevara smaken. Här är några metoder för kort- och långtidslagring:

Korttidslagring:

 • I kylskåp: Förvara kantareller i en papperspåse eller i en öppen behållare täckt med kökspapper. Detta tillåter svamparna att andas och förhindrar att de blir blöta och mögliga. Använd inom en vecka.
 • I rumstemperatur: För en mycket kortvarig förvaring, vanligtvis bara ett par dagar, kan kantareller läggas i en korg eller på en bricka i ett svalt, mörkt rum.

Långtidslagring:

 • Torkning: Kantareller kan torkas för långvarig förvaring och rehydreras senare vid användning. Sprid ut svamparna på ett bakgaller och låt dem torka i ett välventilerat rum eller använd en svamptork.
 • Frysning: Förbättra kantareller genom att förvälla dem lätt i några minuter, låt dem svalna och lägg dem sedan i fryspåsar eller lufttäta behållare. Frysna kantareller kan hålla i flera månader.

Tips om hur man behåller kantarellernas fräschör och smak:

 • Hantera varsamt: Kantareller är ömtåliga, så hantera dem varsamt både vid plockning och rengöring för att undvika att de blir mosiga.
 • Rengör försiktigt: Rengör kantareller strax innan användning för att förhindra att de tar upp för mycket vatten och förlorar sin struktur och smak.
 • Snabb förbehandling: Om du planerar att frysa eller torka kantarellerna, gör detta så snart som möjligt efter plockning för att bevara deras bästa kvaliteter.

Genom att följa dessa råd kan du njuta av dina kantareller längre och dra full nytta av deras utsökta smak i olika maträtter.

Recept och matlagningstips med kantareller

Kantareller är en av de mest uppskattade svamparna i svensk matlagning, kända för sin distinkta smak och mångsidighet i köket. De kan användas i allt från enkla stekningar till mer avancerade gourmeträtter. Här är några idéer och inspiration för hur du kan använda kantareller i dina maträtter:

 • Stekta kantareller: Ett enkelt sätt att njuta av kantarellers naturliga smak är att steka dem lätt i smör med en touch av vitlök och servera dem på rostat bröd eller som tillbehör till kötträtter.
 • Kantarellsoppa: En krämig soppa med kantareller, potatis, lök och grädde, perfekt för kyliga dagar.
 • Kantarellpasta: Fräsa kantareller med lök och vitlök, blanda med grädde och riven parmesan, och servera med din favoritpasta.

Här är ett par enkla och populära recept som lyfter fram kantarellens smak:

Ingredienser för Stekt KantarelltoastMängd
Färska kantareller200 g
Smör2 msk
Vitlöksklyftor, finhackade2 st
Persilja, hackad2 msk
Surdegsbröd4 skivor
Salt och svartpepparEfter smak
Ingredienser för KantarellrisottoMängd
Arborioris1 kopp
Färska kantareller250 g
Kycklingbuljong4 koppar
Vit vin1/2 kopp
Parmesan, riven100 g
Schalottenlök, finhackad1 st
Smör2 msk
Olivolja1 msk
Salt och pepparEfter smak

Tillagningsmetod för Stekt Kantarelltoast:

 1. Rensa och skär kantarellerna i mindre bitar.
 2. Hetta upp smör i en stekpanna och tillsätt kantarellerna. Stek på medelhög värme tills de börjar få färg.
 3. Tillsätt hackad vitlök och fortsätt steka tills svampen är gyllenbrun.
 4. Smaka av med salt och peppar och rör i hackad persilja.
 5. Rosta brödskivorna och toppa dem med den stekta kantarellblandningen.

Tillagningsmetod för Kantarellrisotto:

 1. Värm buljong i en kastrull och håll den varm på låg värme.
 2. I en annan stor kastrull, värm olivolja och smör. Fräs schalottenlök tills den är genomskinlig.
 3. Tillsätt riset och låt det rosta lätt. Häll på vinet och låt det absorberas helt av riset.
 4. Tillsätt en slev av den varma buljongen i taget, rör om kontinuerligt tills buljongen absorberas innan du tillsätter nästa slev.
 5. När halva buljongen använts, tillsätt de rensade och skivade kantarellerna.
 6. Fortsätt att tillsätta buljong och rör om tills riset är mjukt men fortfarande har lite tuggmotstånd.
 7. Rör ner riven parmesan, krydda med salt och peppar och servera omedelbart.

Dessa recept visar hur du kan ta tillvara på kantarellernas unika smak och skapa värmande, välsmakande rätter som imponerar på både familj och vänner.

Dela denna artikel
Lämna en kommentar