Hur spelar man backgammon

Otto Aleski

Backgammon är ett av de äldsta brädspelen som finns, med en historia som sträcker sig över 5,000 år tillbaka. Spelet kombinerar element av tur, strategi och taktik, vilket gör det både utmanande och underhållande. Här är en grundläggande guide till hur man spelar backgammon, skriven på svenska.

Grundläggande regler och mål med spelet

Målet med backgammon är att flytta alla dina pjäser runt och ut från brädet före din motståndare. Spelet spelas på ett bräde med 24 långa trianglar, kallade “spikar” eller “punkter”, som är uppdelade i fyra kvadranter. Varje spelare börjar med 15 pjäser placerade på ett förutbestämt mönster över brädet.

Spelutrustning

  • Ett backgammonbräde med 24 spikar.
  • 15 ljusa pjäser och 15 mörka pjäser.
  • Två tärningar, plus en dubblingstärning med siffrorna 2, 4, 8, 16, 32 och 64 på dess sidor, används för att öka insatserna i spelet.
  • En tärningskopp för att skaka och slå tärningarna om så önskas.

Spelstart

  1. Tärningsslag: Båda spelarna slår en tärning var för att bestämma vem som börjar. Den med högst slag börjar, och siffrorna som slås avgör de första dragens två rörelser.
  2. Rörelse av pjäser: Spelare flyttar sina pjäser i motsatt riktning runt brädet, från sin motståndares inre kvadrant och utåt mot sitt “hemområde” eller “inre kvadrant”. Pjäser flyttas enligt de tal som slås på tärningarna.

Att slå ut och återinträde

Om en spelare landar på en spik med en ensam motståndarens pjäs, slås denna pjäs ut och måste börja om från motståndarens hemområde.

Återinträde av utslagna pjäser sker genom att slå ett antal som motsvarar en ledig spik i motståndarens hemområde.

Att bära av

När en spelare har flyttat alla sina pjäser till sitt hemområde, kan de börja “bära av” dem från brädet. Detta görs genom att slå ett antal som motsvarar positionen på en pjäs i förhållande till borttagningen.

Dubbling

Dubblingstärningen introducerar en spelstrategi där spelarna kan fördubbla insatsen under spelets gång. Om en spelare känner sig säker kan de erbjuda en dubbling, vilket motståndaren måste acceptera eller förlora spelet vid den nuvarande insatsen.

Måste läsa: Kommande mobilspel 2024

Strategier för att förbättra ditt spel

  • Försvar: Sprid inte ut dina pjäser för mycket. Försök att hålla dem i grupper för att minimera chansen att bli utslagen.
  • Blockering: Bygga “väggar” (en serie upptagna spikar i rad) för att blockera din motståndares rörelser.
  • Flexibilitet: Försök att ha pjäser på olika punkter så att du har flera val av drag baserat på tärningslagen.
  • Dubbling: Lär dig när och hur du ska använda dubblingstärningen effektivt, både för att öka trycket på din motståndare och när du ska acceptera eller avstå en dubbling.

Genom att praktisera och spela ofta kommer du att utveckla en djupare förståelse för spelets strategier och när det är bäst att tillämpa dem. Lycka till!

Dela denna artikel
Lämna en kommentar