Brand på Köpenhamns Börs

Redaktör

En brand har brutit ut i Börsen i centrala Köpenhamn.

Från byggnaden stiger rök – och spiran på denna historiska byggnad har kollapsat.

– Det är djupt smärtsamt för det danska folket. Det är århundraden av historia som nu står i flammor, uttalar sig Mette Frederiksen för TV2.

Larmet om branden mottogs av Köpenhamnspolisen runt kl 07.40 på en tisdagsmorgon.

Ett omfattande område runt den över 400 år gamla börshandelsplatsen har spärrats av. Olika räddningsenheter, inklusive ambulanser, brandkår, polis och det danska Livgardet, har samlats på platsen.

– Branden är extremt stor och det kommer att krävas en massiv insats som varar hela dagen. Vi gör allt för att minimera skadorna, rapporterar Jakob Vedsted Andersen, beredskapschef vid Köpenhamns brandförsvar, till TV2.

All tillgänglig reservpersonal har kallats in för att delta i släckningsarbetena.

– Det är en kraftig brand och den har spridit sig till alla våningar, förklarar Jakob Vedsted Andersen.

Tjock svart rök breder ut sig över staden, enligt bilder och videoklipp från platsen. Röken kan ses ända från Malmö, rapporterar Sydsvenskan.

Vid klockan 08.30 hade byggnadens karakteristiska spira fallit offer för lågorna.

– Nej, nej, nej!, hörs åskådare på platsen utbrista, enligt TV2.

På spiran finns tre kronor, symboler för kungarikena Danmark, Norge och Sverige, enligt TV2.

– Detta är vårt Notre Dame, uttalar sig ögonvittnet Henrik Grage till den danska televisionen.

– Det är förödande. En tragisk dag, inte bara för Köpenhamn utan för hela Danmark. Och detta på drottningens födelsedag, en sorglig syn, fortsätter han.

Irrersättligt kulturarv försvinner i lågorna

Politiker delar med sig av sin bedrövelse. “400 år av dansk kulturhistoria står i brand”, meddelar Danmarks kulturminister Jakob Engel-Schmidt på X.

I ett officiellt uttalande förklarar Mette Frederiksen att Börsen representerar en av stadens mest betydelsefulla byggnader.

– Den är en emblem för fyra århundraden av handelshistoria i Danmark. Ett kulturarv som inte kan ersättas. Det är smärtsamt att bevittna, uttrycker Mette Frederiksen i ett skriftligt meddelande till Ritzau.

Polisen har för närvarande inga rapporter om skador relaterade till branden – men de ber allmänheten att undvika området.

– Trafiken för räddningsfordonen är problematisk, förklarar polisinspektör Tommy Laursen för TV2.

This revised version maintains the integrity and intent of your original text, preserving the word count as requested.

Vårt kulturarv har gått förlorat

Börsen uppfördes som en handelsplats för Christian IV under 1620-talet och är belägen på Slotsholmen i Köpenhamn. För närvarande är byggnaden under renovering och tjänar som kontorsutrymme för Danmarks handelskammare.

– Vårt kulturarv är förlorat. Det är en enorm tragedi. Denna byggnad är en av Danmarks mest betydelsefulla, och vi var mitt i en restaurering för att låta den åter skinna och demonstrera dess betydelse för det danska näringslivet under 400 år, uttalar Brian Mikkelsen, direktör för Danmarks handelskammare, till Ekstrabladet.

Räddningsinsats för historiska konstverk

Brandkåren arbetar med att säkra värdefulla föremål från den historiska byggnaden. På fotografier kan man se hur det stora och berömda konstverket “Fra Københavns Børs” från 1895 försiktigt föras ut.

Brand på Köpenhamns Börs

”Det är gripande att bevittna hur Börsens personal, brandmän och förbipasserande i Köpenhamn samarbetar för att undsätta konstskatter och symboliska verk från den eldhärjade byggnaden”, meddelar Danmarks kulturminister Jakob Engel-Schmidt på X.

Evakuering av flera byggnader

Av säkerhetsskäl har flera byggnader i närheten tvingats evakuera, inklusive den historiska byggnaden Provianthuset, där riksdagsledamöter har sina kontor, samt finansdepartementet, enligt Ekstrabladet.

Orsaken till branden är ännu inte fastställd.

– Vi arbetar fortfarande med att skapa en helhetsbild av hur branden uppstod. Vi är medvetna om att byggnaden renoverades, men det är för tidigt att specificera en exakt orsak till branden, meddelar Tommy Laursen från Köpenhamnspolisen under en presskonferens.

Danska kungahuset: “En sorglig syn”

Kung Fredrik har kommenterat branden i ett meddelande på sociala medier. Han nämner att han och drottningen vaknade till en sorglig syn.

”En betydelsefull del av vårt arkitektoniska arv brann och brinner fortfarande”, skriver den danske kungen.

Han lägger till:

”Drottningen och jag vill uttrycka vårt tack till alla som sedan tidigt i morse har arbetat för att säkerställa att ingen har skadats och som har ansträngt sig för att rädda så mycket som möjligt av byggnaden och de många kulturella värden och konstverk som finns i Börsen”.

Måste läsa: HV71 ny anskaffning av John Nyberg från Linköping

Dela denna artikel
Lämna en kommentar