Värmepuls inför valborg – nära 20 grader

Redaktör

Uppmuntrande nyheter inför valborg!

Temperaturen ökar över hela landet och det ser ut som att regnet kommer att undvika majbrasorna.

– Vi får soligt och varmt väder, meddelar Pall Agust Thorarinsson, meteorolog på Stormgeo.

Valborgsmässoafton närmar sig och även om det har varit bakslag med minusgrader och blötsnö på vissa platser, ser det ut att bli en vårliknande nästa vecka.

Den som tänker delta vid en majbrasa, grilla eller vara med vid de stora festligheterna i Lund eller Uppsala kan förvänta sig ett angenämt valborgsväder, med positiva temperaturer och möjligheter till solsken över hela landet.

Måste läsa: Hur många länder finns det i världen

– Solen kommer verkligen att visa sig och ge en känsla av värme under valborg, förklarar Pall Agust Thorarinsson, meteorolog på Stormgeo.

Under söndagen och måndagen kommer en varmfront att svepa in över landet och bringa med sig mildare klimat. I början av veckan kan man i södra Sverige förvänta sig försommarvärme med temperaturer över 15 grader och enstaka solglimtar. I de centrala delarna av landet fortsätter regnet med temperaturer mellan 7 och 9 grader, och i norr faller snö med temperaturer upp till 3 plusgrader, men även här stiger temperaturen gradvis.

Vädret för Valborg varierar från län till län

Valborg kommer att vara varmt och relativt soligt i Skåne, Halland, Västra Götaland, Blekinge och Kronoberg, där temperaturen under dagen kan stiga upp till 20 grader.

I Stockholmsregionen, Uppsala, Gävleborg, Dalarna och Värmland blir det lite kyligare, med temperaturer mellan 13 och 15 grader, men även här kommer solen att visa sig.

I Västernorrland blir det kallare, men det finns större möjlighet till sol. Vädret förväntas vara klart nästan hela dagen med en högsta temperatur på 11 plusgrader.

På andra sidan landet, i Jämtland, är det mer molnigt, likaså i stora delar av Västerbotten. Här når temperaturen som högst åtta plusgrader.

Allra längst i norr förväntas temperaturen ligga mellan två och fyra plusgrader med växlande molnighet.

Meteorologen utfärdar en mindre varning till de som bor längs östkusten och ute på öarna.

– Östersjön är kall, vilket leder till lägre temperaturer i skärgården och längs kusten. Om man vill fira med sol och värme bör man bege sig inåt landet, och för de som föredrar det svalare kan man dra sig ut till öarna, förklarar Pall Agust Thorarinsson.

En varm första maj

Värmen fortsätter att vara stabil under första maj, och i nästan hela landet råder samma väder som under valborg. Molntäcket som tidigare täckt Götaland är på väg att skingras, vilket ökar solchanserna.

Det blir extra fint på Västkusten – i Halmstad och Göteborg kan temperaturen stiga till 21-22 grader under klar sol.

Vi hittade lite mer intressanta nyheter åt dig!

  1. Vårdförbundet inleder en blockad
  2. Greta Thunberg får nu en ny plattform för sin politik
  3. Mamman blev frisläppt efter de misstänkta barnmorden i Södertälje.
Dela denna artikel
Lämna en kommentar